بسمه تعالی
پایگاه علمی پژوهشی توسعه روستایی
بررسی تحلیلی ظرفیت های کارشناسی ارشد و دکتری 96
مقدمه
همزمان با انتشار دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد 1396، دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پایگاه علمی پژوهشی توسعه روستایی بمنظور حمایت از داوطلبان و هدایت عامه اقدام به تحلیل ظرفیت های کارشناسی ارشد و دکتری 96 نموده است که امیدواریم این اقدام گامی موثر در جهت هدایت واقعی داوطلبان باشد. به داوطلبان کارشناسی ارشد و دکتری توصیه می شود حتما برای مدتی این فایل را مطالعه نمایند. در صورت هرگونه سوالی و نکته و یا جهت دریافت مشاوره تخصصی با ما تماس حاصل نماید تا کارشناسان مجرب ما بتوانند پاسخگویی شما عزیزان باشند.
جغرافیا – برنامه ریزی روستایی
مطابق با دفترچه انتخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد 1396، در رشته جغرافیا گرایش برنامه ریزی روستایی، شاهد افزایش ده درصدی ظرفیت پذیرش می باشیم . در دوره روزانه 165 نفر، دوره شبانه ( نوبت دوم) 65 نفر ، پردیس های دانشگاهی 30 نفر و دوره های مجازی و پیام نور بی نهایت !!! می باشد. در نگاه کلی می توان گفت قبولی در ارشد راحت شده است و این زنگ خطر را به صدا در آورده است متاسفانه در برخی دانشگاهها شاهد پذیرش 15 نفر روزانه و 10 نفر شبانه هستیم و این یعنی 25 نفر و گویای انتقال مقطع کارشناسی به ارشد هستیم. آیا واقعا جامعه به این حد از فارغ التحصیل نیاز دارد، منظور ازدوره مجازی ویژهه شاغلین چیست؟؟ آیا این روند منجر به افزایش صف بیکاران نخواهد شد. همچنین امسال در دکتری شاهد کاهش 13 نفری پذیرش در مقطع روزانه بوده ایم و این یعنی در سالهای آتی رقابت بیشتر و غول کنکور به دکتری می رسد.
توسعه روستایی
موج افزایش ظرفیت ها ، توسعه روستایی را هم بی نصیب نگذاشته است، بر اساس اطلاعات واصله، میزان پذیرش این رشته نسبت به سال قبل 20 درصد افزایش یافته است، بگونه ای که ظرفیت روزانه به 93 نفر (سال 72،95 نفر) ، نوبت دوم 36 نفر، پردیس دانشگاهی 13 نفر و پیام نور و غیر انتفاعی 30 نفر می باشد در مجموع ظرفیت کل بالای 160 نفر می باشد و این یعنی از هر دو نفر یک نفر شانس قبولی دارد و به عقیده نگارنده این موضوع هم با توجه به خروجی متناسب نیست ، آیا مسئولان تاکنون پرسیده اند چند نفر از فارغ التحصیلان جذب کار شده اند آیا کیفیت آموزشی با ظرفیت 16 نفری دانشگاه ...... پایین نمی آید و اینکه چه برنامه برای بعد از ارشد در نظر خواهند داشت. در تحلیل ظرفیت دکتری هم باید گفت با وجود افزایش 23 نفری دوره روزانه، اما در دکتری شاهد کاهش ظرفیت بوده ایم و این هم باعث شکل گیری صف متقاضیان دکتری می شود.
ترویج کشاورزی
میزان پذیرش رشته ترویج کشاورزی در سالهای 95-96 از یک ثبات نسبی در دوره روزانه برخوردار می باشد و فقط برخی از گرایش های جدید همچون کارآفرینی و آموزش محیط زیست توسعه پایدار اضافه شده است.در این رشته ظرفیت روزانه 86 نفر، نوبت دوم 21 و غیرانتفاعی و مجازی 29 نفر می باشد. در یگ نگاه می توان گفت سیاست این رشته بروز رسانی و کارآمد نمودن گرایش های خود منطبق با وضعیت موجود بوده است که تا حدودی می توان خوش بین بود اما نکته قابل تامل و حیرت آمیز پذیرش 20 نفر در دوره مجازی دانشگاه تهران می باشد که دست پیام نور را پشت بسته است!!! آیا واقعا پذیرش 20 نفر آنهم در رشته ای که نیاز به محیط روستا دارد آنهم در بهترین دانشگاه کشور منطقی است؟؟ آیا دانشجویان قبلی این دوره از عملکرد مجازی رضایت دارند، آیا آموزش مجازی دوای مناسب درد ترویج خواهد بود، در نگاهی کلی باید گفت با توجه به ظرفیت مناسب دکتری و ارشد ترویج تا حدودی عدالت رعایت شده است و این بدین معناست روند سالهای قبل حفظ شده است.
مدیریت کشاورزی
شاید بیهوده نیست بگویم تنها رشته ای که از گزند پذیرش فله ای در امان بوده است، مدیریت کشاورزی می باشد بررسی روند 4 ساله ظرفیت پذیرش ها نشان می دهد، ظرفیت روزانه و دانشگاه های پذیرنده در این سالها تغییر چندانی نداشته است و بین 10 -15 نفر در نوسان بوده وسه دانشگاه مجری پذیرش می باشند امسال هم، همچون سالهای گذشته دوره روزانه 15 نفر، شبانه 12 نفر و 3 نفر پردیس دانشگاهی می باشد. نقطه قابل تامل اما این است که هنوز برای این رشته مقطعی در دکتری در نظر گرفته نشده و همین عامل موجب نگرانی داوطلبان می شود و نبود مقطع دکتری یعنی مهاجرت به رشته دیگر و این در حالی است که در دکتری پذیرش از رشته دیگر سخت می باشد.
تحلیل نهایی
در یک نگاه کلی می توان گفت افزایش تحصیلات تکمیلی خوب است و باعث افزایش باسوادی و برخورداری از تحصیلات آکادمیک می شود اما صحبت ما دانشجویی است، دو سال یا چهار سال در ارشد و دکتری سپری شد و دانشجو موفق به اخذ مدرک می شود و حال به دنبال کار می رود، مسولان محترم چگونه بفکر اشتغال خواهید بود ؟ آیا افزایش ظرفیت دوای درد این روزها خواهد بود، آیا بازار علم، بازار شده است؟ مسئولان محترم کنکور را جابجا نکنید !! بررسی ها نشان می دهد تا چند سال آینده دکتری، کنکور اصلی خواهد شد، پس بهتر است ظرفیت ها را بی دلیل بالا نبریم و لااقل فکری به حال وضعیت دانشجویانی که رنج تنهای و هزینه ها را می کند کنیم.
همراهان گرامی برای انتخاب رشته، حتما اولویت اول علاقه، اولویت دوم کارآمدی و نوع دانشگاها ، اولویت سوم وضعیت درآمدی و رفاهی را در نظر بگیرید. توصیه مهم حتما حتما قبل از انتخاب رشته با مشاوران مشورت نماید و اسیر موسسات پولی نشوید . بهترین راهنما دانشجویان تحصیلات تکمیلی و مشاوران مرتبط می باشند و دانشجو شدن به هر روشی نمی ارزد.
موفق و موید باشید
گروه مشاوران پایگاه توسعه روستایی
telegram: @toseroostai