معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: متاسفانه گفتار محرومیت و ماندن در محرومیت برای ما ارزش شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ابوالفضل رضوی با بیان اینکه براساس فرموده امام راحل راه و رسم ما محرومیتزدایی است گفت: شاید امسال وضعیت روستاهای کشور از حیث آب شرب بدتر از سال گذشته باشد چنانچه در سال 93 بیش از 6 هزار و600 روستا با تانکر آبرسانی شد اما امسال این رقم به بیش از هفت هزار روستا رسیده است.
وی در خصوص شورای اسلامی شهر و روستا اظهار کرد: سواد خواندن و نوشتن برای عضویت در شورای اسلامی روستا و سواد کارشناسی برای عضویت در شورای شهر کافی است اما سوال این است که چرا داوطلبان عضویت در شوراهای اسلامی شهرها فراوان و در بسیاری روستاها تعداد این داوطلبان به اندازه کافی است.
رضوی با تاکید بر اینکه در برخی روستاها داوطلب عضویت در شورا کم داریم ادامه داد: چرا با هزینه فراوانی که در کشور انجام شده است و خصوصاً هزینههایی که برای روستاها انجام دادهایم؛ بهره کم گرفتهایم. واقعیت آن است که از بعد از پیروزی انقلاب برای روستاها کم هزینه نکردهایم. همچنین ساعات کار مسئولان جمهوری اسلامی بیش از ساعت کار مسئولان در سایر نقاط جهان است، اما سوال این است که چرا از تعداد مشکلات مردم کم نمیشود و با حل یک مشکل، مشکلی دیگر متولد میشود. سوال دیگر آن است که توسعه پایدار چگونه و با چه روشی ممکن است؟
معاون توسعه روستایی رئیس جمهور تصریح کرد: به اولویت بندی در نیازهای اصلی کشور کمتوجهی کرده ایم و گاهی احساسی و عاطفی اعتبارات کشور را هزینه کرده و بهره کمی بردهایم.
وی با اشاره به اینکه شورای اسلامی روستاها جزئیترین شورای اسلامی بوده و بعد از شورای اسلامی بخش، شهرستان، استان و شورای عالی استانها قرار دارد گفت: با توجه به اصول 101، 102 و 103 قانون اساسی، شوراهای اسلامی مسئولیت خطیری برعهده دارند و اولین پیشنهاد من این است که قانون و اختیارات شورای اسلامی روستاها را بازنگری کنیم. به گونهای که انگیزه برای عضویت در شوراهای اسلامی روستاها افزایش یابد.
وی تصریح کرد: امروز اعضای شورای اسلامی روستاها حقالجلسه دریافت نمیکنند و هزینه میزبان شدن هم بر عهده خودشان است و از احترام و جایگاه کمتری برخوردارند.
رضوی در ادامه اظهار کرد: چرا شورای روستا در گسترش یا انقباض خدمات روستا کمترین نقش را دارد و میتوان گفت به دلیل نبود اعتبار و نداشتن اختیار مصوبه شوراهای روستا داوطلب کم دارند.
معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری تصریح کرد: شوراهای اسلامی روستاها ضعیف نگه داشته شده اند و شما اعضای شورای عالی استانها براساس قانون موظف به حمایت از شورای روستاها هستید و ما هم موظف به مسئله شناسی در این خصوص هستیم.
رضوی با یادآوری اینکه زمانی گمان میکنیم خدمت به روستا، آسفالت جادهها، برقرسانی، گازرسانی، بهداشت و آموزش است خاطرنشان کرد: امروز باید باور کنیم ضروری است برای تولید ثروت در روستاها زیرساختهای لازم فراهم شود و باید از مردم روستا نیز همچون مردم شهر عوارض میگرفتیم تا روستاها مانند شهرها آباد شوند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: براساس مطالعه انجام شده از 31 استان کشور، در 22 استان هزینه خانوار شهری از درآمد خانواده روستایی بیشتر است. چنانکه در استانهای تهران، قم، البرز هزینه خانوار روستایی از خانوار شهری بیشتر است.
رضوی تاکید کرد: باید برای توانافزایی روستاییان اقدام کنیم. از 31 استان کشور بازدید کردهایم و مشکلات را از اعضای شوراهای اسلامی روستا، بخش، فرمانداران شنیدهایم و مهمترین مشکل روستاییان ضعف در اقتصاد و نبود شغل مناسب و در شان افراد است. مسئله بعدی نیز تبعیض میان روستانشینان و شهرنشینان است.
معاون توسعه روستایی با تاکید بر توانافزایی اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی روستائیان ادامه داد: با استفاده از مطالعهای که از طریق وزارت امور خارجه داشتهایم، روشهای توسعه روستایی در 20 کشور شامل، هند، چین، آلمان، اتریش و... را بررسی کردیم. همچنین اقدامات انجام شده قبل و بعد از پیروزی انقلاب را بررسی کردیم و در نهایت طرح مشارکت اقتصادی مردم روستا در توسعه پایدار روستا را اجرا کردیم.
وی با یادآوری فرمان امام مبنی بر مشارکت اقتصادی مستضعفین و نیز فرموده رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی گفت: براساس این طرح اگر در روستاها 50 خانوار جمع شوند و یک شرکت تعاونی یا سهامی خاص به دلخواه خود ایجاد کنند به هر میزان آورده نقدی داشته باشند به همان اندازه تا سقف 500 میلیون تومان به آنها وام داده خواهد شد. در صورتی که تعداد این خانوارها به 100 رسید به خاطر ظرفیتسازی دو برابر آورده آنها و تا سقف دو میلیارد تومان وام به آنها داده میشود.
رضوی ادامه داد: به 150 خانوار مشارکتکننده در ایجاد شرکت تعاونی یا شرکت سهامی خاص تا 3 برابر آورده آنها و تا سقف 3 میلیارد تومان و برای 200 خانوار 4 برابر آورده و تا 4 میلیارد تومان وام داده خواهد شد که نرخ کارمزد این وامها 3 درصد و از محل کارت یارانه این خانوارها خواهد بود.
معاون توسعه روستایی با اشاره به دستور ریاست جمهوری در انجام اقدام ویژه برای روستاهای مرزی گفت: در روستاهای مرزی برای 200 خانوار، 9 برابر آورده نقدی یعنی تا 5 میلیارد تومان وام تعلق میگیرد و به همان ترتیب یعنی با کاهش هر 50 خانوار از میزان این وام کسر خواهد شد. کارمزد این وام صفر درصد و بدون کارمزد است.
رضوی تاکید کرد: این پروژهها به تهران نمیآیند زیرا در کل کشور در هر خانوار روستایی یک تحصیلکرده دانشگاهی نیز وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که این سرمایه انسانی و اجتماعی در روستاها وجود دارد، سرمایه فیزیکی و مالی نیز باید جمع شود.
رضوی با بیان اینکه معتقدیم توسعه پایدار جز با مشارکت موثر مردم امکانپذیر نیست اظهار کرد: 80 درصد اعتبارات را به طرحهای مشارکتی داده و 20 درصد آن نیز برای برخی روستاهایی که ممکن است نتوانند مشارکت را دنبال کنند اختصاص میدهیم.