به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، نشست فناوری‌های نوین در مدیریت توسعه روستایی در روز یکشنبه مورخ 18 تیرماه 1402 از ساعت 14:00 الی 16:00 توسط پژوهشکده سوانح طبیعی با همکاری هسته توسعه روستایی دانشگاه تهران و با حضور اساتید و صاحب‌نظران حوزه برنامه‌ریزی و توسعه روستایی به صورت حضوری و بر خط برگزار گردید.

در ابتدای این نشست جناب آقای دکتر فرهاد عزیزپور ضمن خوش آمدگویی به شرکت کنندگان به جایگاه فناوری های نوین لزوم بهره مندی از تجارب موفق در حوزه فناوری تاکید نمودند و بیان داشتند که یکی از اقدامات حائز اهمیت در حوزه فناوری روستایی، ایده روستای نوفن می باشد که توسط صندوق کارآفرینی روستایی ارائه شده است.

در بخش دیگر نشست، جناب آقای محمد صادق حسنی، مدیر توسعه کسب و کار صندوق کارآفرینی امید کشور، به اهمیت بهره مندی از ایده های خلاقانه و لزوم استفاده از فناوری های نوین و شرکت های خلاق در حوزه توسعه روستایی اشاره داشتند.

مدیر توسعه زیست بوم کسب و کار صندوق کارآفرینی امید با اشاره به اجرای طرح « روستای نوفن» گفت: این طرح با هدف ورود فناوری به کسب و کارهای روستایی، افزایش بهره وری و اشتغال فارغ التحصیلان و جلوگیری از مهاجرت جوانان در روستاها عملیاتی می شود.

وی بیان کرد: در گذشته سیاست های صندوق در راستای اشتغال محض بود اما امروز موضوع « انتقال فن آوری همراه با اشتغال» برای افزایش مهارت و درآمد روستاییان در اولویت است و صندوق کارآفرینی امید به عنوان حامی اشتغال روستایی طرح "روستای نوفن" را دنبال می کند که با استفاده از محصولات فناورانه شرکت‌های دانش بنیان و انتقال فناوری به روستاها و رونق اشتغال، راندمان تولید افزایش پیدا کند.

ایشان در بخش دیگر از صحبت های خود بیان داشتند که در راستای افزایش بهره وری در روستاها تلاش می کنیم تا شرکت های دانش بنیان فعال در بخش کشاورزی به اجرای طرح ها کمک کنند تا پیوست طرح ها همراه با دانش و فناوری باشد که تحول‌آفرین خواهد بود.

مدیر توسعه زیست بوم کسب و کار صندوق کارآفرینی امید به طرح های "روستای بدون بیکار"، "هر روستا یک محصول" و "روستای نوفن" اشاره کرد و افزود: طرح نوفن به معنای انتقال فناوری به کسب و کارهای روستایی است که دانش آموختگان بخش کشاورزی می توانند در این بخش ورود کنند.

وی بر تکمیل زنجیره های ارزش افزوده در بخش های مختلف طرح‌های مرتبط با حوزه کشاورزی تاکید کرد و افزود: طرح های کوچک و اقتصادی در این مدل باید با ایجاد کسب و کارهای کوچک همدیگر را پشتیبانی کنند در این صورت موجب کاهش هزینه های تولید و بهره وری خواهد شد.

ایشان در بخش پایانی صحبت های خود، به ارائه شش مدلی که در روستای نوفن به آن توجه شده است، اشاره کردند و بیان داشتند که عملکرد صندوق صرفا به اعطای تسهیلات ختم نمی شود، بلکه به دنبال خلاقیت و ایجاد مهارت و توان افزایی در بین جوامع محلی می باشد.

در بخش دیگر این نشست، جناب آقای دکتر حسنعلی فرجی سبکبار، عضو هیات علمی و معاون آموزشی دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران، سخنرانی خود را با موضوع رصد و ارزیابی توسعه روستایی، ارائه نمودند.

ایشان در ابتدای صحبت های خود بر اهمیت توجه به توسعه روستایی و لزوم بهره مندی هدفمند از منابع و اعتبارات در طرح های توسعه روستایی تاکید نمودند  و بیان داشتند که لازمه موفقیت و استمرار طرح های روستایی، پایش مستمر و رصد لحظه ی اقدامات است، که این امر مستلزم شناخت مبانی نظری رصد و پایش اقدامات است.

دکتر فرجی در بخش دیگر از صحبت های خود به تبیین اهداف رصد خانه توسعه روستایی پرداختند و بیان داشتند که مدیریت یکپارچه داده ها،پایش و رصد اقدامات توسعه ای، تدوین و اندازه گیری شاخص ها و برنامه ریزی و آینده پژوهی اقدامات از مهمترین راهبردهای رصد خانه توسعه روستایی است.

 

عضو هیات علمی دانشگاه تهران در بخش دیگر از صحبت های خود، اقدام به تبیین چارچوب رصد خانه که شامل داده، شاخص، انتشار و تحلیل خروجی هاست، اشاره نمودند و بیان داشتند که هر چهار مولفه مستلزم نگاه پهنه ای و منطقه ای است، به عنوان مثال در بخش شاخص ها باید نگاههای جهانی،ملی، منطقه و محلی مورد توجه قرار بگیرد و بتوان از خروجی های بدست آمده در فرایند تدوین برنامه های آتی و شناخت تفاوت های بین مناطق بهره برد.

ایشان در بخش انتهای صحبت های خود بر لزوم گزارش دهی مبتنی بر داده های مستخرج در قالب گزارش های تخصصی تاکید نمودند و بیان داشتند که یک برنامه ریز باید یک نگاه جغرافیای و تحلیلی داشته باشد تا بتوان از منابع موجود به نحو احسن استفاده نمود.

در بخش دیگر از این نشست جناب آقای مهندس محمدرضا شاملو، معاون اسبق عمران روستایی بنیاد مسکن،  از نگاه احساسی در برنامه های توسعه ای و عدم توجه به عدالت فضایی در منابع و وجود موازی کاری در حوزه توسعه روستایی تاکید داشتند نواحی روستایی فاقد وجود یک برنامه کلان و مستمر می باشد.

در بخش سوم نشست، حاضرین نشست اقدام به ارائه نقطه نظرات خود در رابطه با فناوری های نوین و رویکردهای مدیریت روستایی، نمودند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود

  • لزوم توجه به نگاه پهنه ای و منطقه ی در طرح های توسعه ای و جلوگیری از رویکرد نقطه ی و مقطعی
  • استفاده از پلتفرم ها بالقوه های موجود و بهره مندی از تجارب ارزشمند بدست آمده توسط صندوق کارآفرینی امید
  • لزوم بکارگیری از فناوری های نوین و چگونگی عملیاتی نمودن کسب و کار ها در طرح های منظومه های روستایی

در انتهای این نشست جناب آقای دکتر فرهاد عزیز پور، دبیر علمی نشست، هدف از برگزاری این نشست را استفاده از تجارب موفق در حوزه فناوری های نوین در پیشبرد و راهبری اجرای منظومه ها و تدوین راهبردها و سیاست ها برای ارائه به سازمان های مختلف، بیان داشتند.