کرونا و بازارهای هفتگی
یکی از ارکان اقتصادی معیشت خرد روستائیان، ایجاد بازارهای محلی و هفتگی در مناطق روستایی است، بسیاری از روستائیان مایحتاج اولیه و محصولات مازاد خود را در روستاها به فروش می رساند. بنابه ابلاغیه مراکز بهداشتی به دلیل شیوع ویروس کرونا، تمامی بازارهای هفتگی لغو شده است و بسیاری از روستائیان دورنمای معیشتی خود را از این طریق تامین می کنند و این اتفاق به عنوان یک عامل تهدید کننده معیشتی به حساب می آید. بر اساس برآورد اولیه تعطیلی بازارهای هفتگی و محلی می تواند باعث کاهش درآمد فروشندگان تا 50 درصد و افزایش هزینه های خانوار روستایی به دلیل خرید محصولات از بازارچه های رسمی شود.
کرونا و گردشگری روستایی
گردشگری یکی از آسیب پذیرترین بخش های اقتصادی روستاها به حساب می آید بسیاری از روستائیان و تورهای گردشگری برنامه ای ویژه ای برای تعطیلات نوروز در نظر گرفته بودند که شیوع این بیماری باعث کنسلی سفرها و لغو اقامتگاههای رزرو شده است. هنوز نمی توان برآوردی از میزان خسارت های ویروس کرونا بر گردشگری در روستاها برآورد نمود. اما برآورد های اولیه بیانگر لغو 70 درصد از اقامتگاههای رزرو شده در مناطق روستایی در یک هفته اخیر دلالت دارد. در واقع می توان گفت این ویروس، ریشه های گردشگری و اقامتگاههای بوم گردی را مورد هدف قرار داده است. در ابعاد ملی و بین المللی هم این ویروس توانسته صنعت توریسم را با چالش های اساسی روبه رو کند که نمود عینی آن شامل لغو پروازها و کنسلی هتل ها می باشد بر اساس آمار سازمان جهانی گردشگری در دو ماه اولیه سال 2020 ویروس کرونا ضرر فراوانی به کشور چین زده است و برآوردهای بالا صد میلیون دلار را ارزیابی می کند.
کرونا و افزایش هزینه های روستائیان
اپیدمی شیوع ویروس کرونا علاوه بر گردشگری و هزینه های جاری، باعث افزایش هزینه های روستائیان در حوزه بهداشت و درمان شده است، بروز این بیماری و توصیه های مسئولین مبنی بر رعایت بهداشتی فردی به طبع موجب افزایش هزینه ها خواهد شد بگونه ای که میزان خرید موارد ضد عفونی کننده در سطوح مختلف و مناطق روستایی افزایش یافته است بر طبق یک برآورد ساده می توان گفت اگر هر خانوار روستایی بخواهد بسته ضد عفونی کننده را تهیه نماید در کمترین قیمت معادل 50 هزار تومان باید هزینه نماید و اگر این بیماری دو ماه در مناطق مختلف حضور داشته باشد این مقدار می تواند به 400 هزار تومان هم برسد.
در یک جمع بندی می توان گفت شیوع ویروس کرونا علاوه بر تحمیل هزینه های فراوان در حوزه بهداشت و درمان، هزینه های دیگر را بصورت ملموس و غیر ملموس در بخش های مختلف خواهد داشت که پایگاه توسعه روستایی در آینده نزدیک گزارش مبسوط تری را در این حوزه تهیه خواهد نمود. در خاتمه باید خاطر نشان کرد که بر کاهش هزینه های ناشی از حضور این ویروس و جبران این هزینه ها، دستگاههای اجرایی باید برنامه های را برای کاهش این هزینه ها در نظر بگیرند و در این بین مناطق روستایی جزو آسیب پذیر ترین مناطق به شمار خواهند آمد.