جهت دریافت خلاصه مباحث جامع کارشناسی ارشد توسعه روستایی 1401 کلیک نمایید

 

  کارشناسی ارشد توسعه روستایی 1401

 

لزوم توجه به روستا و مباحث روستا به عنوان پبش نیاز اصلی توسعه هر جامعه ای محسوب می شود و در این بین روستا به عنوان خاستگاه اولیه جوامع انسانی و مامن تولیدات کشارزی نقش اصلی امنیت غذایی را به خود اختصاص داده است. نیاز به توسعه روستایی در گرو شناخت مبانی و ساختاری موثر بر روستا و روستاشناسی می باشد بر همین مبنا تخصص های مرتبط زیادی در حوزه روستایی مورد نیاز است یکی از این تخصص ها که رویکرد جامع گرایانه ای داشته است رشته توسعه روستایی می باشد که مباحث مختلفی از جمله اقتصاد،ترویج و جغرافیای را به خود اختصاص داده است. به بیان دیگر می توان گفت هدف از ایجاد کارشناسی ارشد توسعه روستایی ساماندهی مباحث مختلف توسعه روستایی در یک رشته جامع می باشد و با توجه به پیوند ناگسستنی کشاورزی و روستا این رشته در زمره زیر گروه کشاورزی گنجانده است. البته این رشته قرابت نزدیکی با رشته های ترویج کشاورزی و جغرافیا و برنامه ریزی روستایی داشته و عمده اختلاف این رشته ها با هم جامع بودن رشته توسعه روستایی می باشد.ورود به مقطع کارشناسی ارشد و دکتری مستلزم شرکت در آزمون سراسری می باشد و از این حیث بنابه اعلام سازمان سنجش هر ساله سرفصل های جهت برگزاری آزمون مشخص می شود که برای این رشته 6 مواد درسی مشخص شده است و در مقطع ارشد هم 34-36 واحد درسی جهت نایل شدن به درجه کارشناسی ارشد در نظر گرفته شده است. با توجه به رویکرد جامع گرایانه این رشته در صورت لحاظ نمودن عدالت اجرایی و علمی در کشور باید از طرفیت ها و توانایی های فارغ التحصیلان توسعه روستایی به بهترین شکل استفاده شود اما متاسفانه در سالیان اخیر کمتر به این مباحث توجه شده است با این وجود فارغ التحصیلان توسعه روستایی می توانند در حوزه های تعاون روستایی، صنایع تبدیلی تکمیلی، امور ترویج و توسعه کشاورزی و نهادهای امور روستایی مشغول به کار شوند البته در سالهای اخیر ایجاد کسب و کارهای کوچک و تعاونی های دانش آموختگان و امور مشاوره ای می تواند مفید باشد.

 

 

 زبان عمومی تخصصی 

 

اقتصاد کشاورزی و منابع طبیعی

 

مدیریت و تعاون روستایی

 

ترویج و آموزش کشاورزی 

 

جامعه شناسی روستایی

 

روانشناسی اجتماعی 

 

 

لیست کتب مرجع ارشد توسعه روستایی
1- اصول اقتصاد کشاورزی و منابع طبیعی دکتر مجید کوپاهی(مهم)
2- اصول ترویج و آموزش کشاورزی دکتر شعبانعلی فمی پیام نور(مهم)
3- مبانی تعاون حمید انصاری پیام نور(مهم)
4- جامعه شناسی روستایی خلیل کلانتری پیام نور (مهم)
5- روانشناسی اجتماعی یوسف کریمی پیام نور(مهم)
6- کتاب مدیریت و توسعه روستایی مهدی طالب
7- اصول و اندیشه های تعاون مهدی طالب

8- کتاب خلاصه مباحث کارشناسی ارشد توسعه روستایی انتشارات پردازش (مهم)

  " تحلیـــل ســـوالات کارشنـــاسی ارشـــــد 1397"

 

 

جهت دریافت تحلیل سوالات ارشد 96 کلیک نمایید

 

 

تحلیل سئوالات کارشناسی ارشد توسعه روستایی

 

 ** تمامی مطالب توسط مشاوران پایگاه توسعه روستایی ارائه شده و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع تخلف می باشد***

زبان تخصصی

جدای از 15 سوال اول زبان ارشد توسعه روستایی که عمدتا معطوف به زبان عمومی و لغات 504 بیشتر بود اما بخش تخصصی زبان ارشد توسعه روستایی ازسه درک مطلب با محورین انجمن ها و تشکل های توسعه روستایی،مهاجرت در مناطق روستایی و بخش سوم نگاهی به وضعیت جمعیتی و اشتغال روستائیان با تکیه بر آمار جهانی اشاره کرده است. در حالت کلی می توان گفت سوالات زبان تخصصی در حد متوسط بوده و ترجمه ای آن چندان مشکل نبوده و داوطلب میتوانسته با اندکی دقت 5-10 سوال را پاسخ دهد  ولی متاسفانه اغلب داوطبین بدون خواندن سوالات از کنار آن مسیگذرند و امسال واقعا درک مطلب زبان مباحث روان و راحتی بوده است.

اقتصاد کشاورزی و منابع طبیعی

همانگونه که قبلا هم بارها گفته شده بود و در نکات مشاوره ای بسیار تاکید شده بود، دو منبع اصلی طراحی سوالات کتاب اقتصاد کشاورزی مجید کوپاهی و اقتصاد خرد محسن نظری بود. نکته که قبلا بارها به آن اشاره شده بود اینکه داوطلبین حتما سوالات دکتری 95 را مطالعه کنند وکسانی که این سوالات را مطالعه کرده باشند 5 سوال را براحتی می توانستند پاسخ دهند.در حالت کلی از سی سوال اقتصاد 20 سوال متوسط و خواندنی ، 5 سوال بسیار آسان و 5 سوال هم برای اولین بار مطرح شده بود و کف درصد لازم می توان 30 درصد را در نظر گرفت و بهترین درصد ممکن بصورت میانگین 50-70 درصد می باشد.

مدیریت و تعاون روستایی

سوالات تعاون در حالت کلی متوسط طراحی شده بود وطبق انتظار اغلب سوالات از کتاب مبانی تعاون حمید انصاری و اصول اندیشه های تعاون مهدی طالب طراحی شده بود.نکته جالبتر اینکه 30 درصد سوالات در سالهای 91-94 تکرار شده بود و داطلبی که حداقل سوالات همین چندسال را مطالعه کرده بود براحتی میتوانست ده سوال را جواب دهد و تنها سه سوال سخت طراحی شده بود که عمدتا خارج از منابع اعلام شده و از مباحث متفرقه می باشد از دیدگاه بنده حداقل درصد لازم سی و بهترین درصد ممکن تا هشتاد می توان انتظار داشت و بطور میانگین درصد 60-70 مناسب می باشد.

ترویج و آموزش کشاورزی

به عقیده بنده بجز دو سوال بسیار سخت که بیشتر جدید و مفهومی بوده مابثی سوالات در حد متوسط طراحی شده بود، نکته جالبتر اینکه داوطلبین اگر فقط کتاب اصول ترویج دکتر فمی را به دقت مطالعه می کردند می توانستند براحتی 20 سوال را پاسخ دهندو کتاب رسانس و نوآوری ها هم 10 سوال طراحی شده بود بازهم نکته جالب تگراری بودن اغلب سوالات در کنکور سالهای قبل و دکتری 94-95 بوده است و میتوان درصد 50 به بالا را برای قبولی در این درس انتظار داشت.

جامعه شناسی روستایی

امسال هم همچون سالهای گذشته دو منبع جامعه شناسی دکتر خلیل کلانتری و جامعه شناسی دکتر ازکیا بیشترین سئوالات را به خود اختصاص داده اند بگونه ای که 25 سوال تنها از همین کتب طراحی شده بود و نکته دیگر بازهم تکراری بودن نیمی از سوالات بود که بارها به داوطلبین اشاره کردیم که سوالات گذشته را مرور کنند.در حالت کلی میتوان گفت داوطلبی که همین دو درس را مطالعه کرده باشد میتواند 20 سوال را براحتی پاسخ دهد و حداقل درصد برای قبولی 50 و بهترین بصورت میانگین 80 درصد می باشد.

روانشناسی اجتماعی

طبق نکات گفته شده بیشتر سوالات از کتب روانشناسی اجتماعی دکتر یوسف کریمی وحمزه گنجوی طراحی شده بود وعینا 5 سوال در کنکور 94-93 در امسال هم تکرار شده بود و نکته دیگر اینکه سطح سوالات متوسط بود وسه تا پنج سوال جدید و متوسط به سخت طراحی شده بود از داوطلبین انتظار میرود بطور میانگین تا 50 درصد بتوانند از این درس کسب نمایند.

 

در حالت کلی

کنکور ارشد توسعه روستایی در مقایسه با 5 سال گذشته جزو کنکورهای آسان و تکرارذیر بودن سوالات از مشخصه اصلی می باشد و داوطبین می توانستند با دریافت منابع معرفی شده براحتی به اکثر سوالات پاسخ لازم را بدهند.