راهنمای کامل انتخاب رشته ارشد1400 

 

 

 

این مقاله به منظور  انتخاب رشته کارشناسی ارشد ارائه می شود. با این مقاله، اطلاعات مفصلی دریافت خواهید کرد؛ ضمن اینکه انتخاب رشته  یک مسئله شخصی است و شما صرفا با راهنماییهای این مقاله، نتیجه گیری صحیح را می یابید و انتخاب نهایی را خودتان انجام می دهید. در سال گذشته داوطلبان در دهه دوم خرداد ماه به انتخاب رشته پرداختند . اما امسال به ادامه محدودیت های کرونایی  در  استان های کشور و بنابر مصوبات اخیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو ،  زمان برگزاری ارشد سراسری و آزاد  1400به تعویق افتاد. به همین دلیل امسال تمامی تاریخ های فرآیند برگزاری آزمون کارشناسی ارشد و انتخاب رشته آن متفاوت از سال های گذشته خواهد بود

اولین و مهمترین کار برای شروع فرایند انتخاب رشته، دریافت دفترچه شماره 2 یا همان دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد است. شما باید تعداد نفرات دوره های روزانه، شبانه، پیام نور، غیر انتفاعی، مجازی رشته خود را به صورت مجزا استخراج نمایید. به علاوه جمع کل ظرفیت پذیرش آزمون کارشناسی ارشد رشته مورد نظر را حساب نمایید.

 داوطلبانی که در هنگام ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد 98 اعلام علاقمندی به انتخاب رشته های دانشگاه های غیر انتفاعی و پیام نور نکرده اند ، چنانچه حداکثر نمره لازم برای انتخاب رشته در این دانشگاه ها را کسب نموده باشند می توانند با واریز مبلغ 11 هزار تومان و دریافت شماره سریال علاقمندی ، کد رشته محل های دانشگاه و موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی و دانشگاه پیام نور را در فرم انتخاب رشته خود وارد نمایند.

همچنین توصیه می کنیم که پیش از انجام انتخاب رشته از سهمیه ثبت نامی در آزمون کارشناسی ارشد ، امتیازات ، نحوه و میزان تاثیر معدل در کنکور ارشد مطلع شوید و سپس با آمادگی کامل به سراغ انتخاب رشته بروید.

 انتخاب رشته ارشد

 
در هنگام بررسی ظرفیت های پذیرش، باید به این نکته توجه داشته باشیدکه کمی ظرفیت ها را بالاتر در نظر بگیرید. به طور مثال فرض می کنیم در یک سال ، ظرفیت پذیرش در یکی از رشته ها، به صورت زیر باشد

136 نفر، روزانه .
77  
نفر، شبانه .
44 
نفر، پیام نور .
19  
نفر، غیر انتفاعی .
63  
نفر، مجازی .
339  
نفر، ظرفیت پذیرش کل .


 اکنون اگر فرض بگیریم که هر رتبه، اختصاص به یک نفر دارد، احتمالا تا رتبه 339 قبول خواهند شد. البته در صورتی، هر رتبه، اختصاص به چند نفر خواهد داشت که تمام درصدها و معدل موثر (نمره کل )،دقیقا یکسان باشد که احتمال آن خیلی کم است. ضمن اینکه ممکن است برخی از افراد، به علت توان مالی پایین، عدم علاقه به پرداخت شهریه، یا اینکه می دانند در سال آینده، رتبه ی ایده آلشان را بدست خواهند آورد، تمایلی به ادامه تحصیل از طریق دوره های شبانه، پیام نور، غیر انتفاعی و مجازی نداشته باشند. در این صورت ممکن است حتی تا رتبه 380 هم قبول شوند.

با توجه به ظرفیت پذیرش روزانه در این مثال ، تا رتبه 150 ، احتمال قبولی در دوره های روزانه وجود دارد.
 

با توجه به ظرفیت پذیرش شبانه، تا رتبه 240 ، احتمال قبولی در دور ه های شبانه وجود دارد.
 

با توجه به ظرفیت پذیرش پیام نو ، تا رتبه 290 ، احتمال قبولی در دوره های پیام نور وجود دارد.
 

با توجه به ظرفیت پذیرش غیر انتفاعی، تا رتبه 315 ، احتمال قبولی در دوره های غیرانتفاعی وجود دارد.
 

با توجه به ظرفیت پذیرش مجازی ، تا رتبه 380 ، احتمال قبولی در دوره های مجازی وجود دارد.
 

بر خلاف تصور برخی از داوطلبان که فکر می کنند چون رتبه مطلوبی کسب نکرده اند باید از همان ابتدا به انتخاب دوره های شبانه، غیرانتفاعی یا مجازی روی بیاورند، بهترین و صحیحترین کار برای انتخاب رشته، انتخاب به ترتیب روزانه (از بهترین دانشگاه به بدترین دانشگاه)، شبانه (از بهترین دانشگاه به بدترین دانشگاه)، پیام نور (از بهترین دانشگاه به بدترین دانشگاه)، غیر انتفاعی (از بهترین دانشگاه به بدترین دانشگاه)، مجازی (از بهترین دانشگاه به بدترین دانشگاه ) است. در ادامه چرایی این ترتیب و الویت بندی، توضیح داده خواهد شد.


1. نحوه انتخاب رشته و تعیین الویت ها:

 هر رتبه ای که به دست آورده اید، بهتر است به ترتیب مقابل عمل کنید: ابتدا کد رشته های روزانه را به ترتیب علاقه به دانشگاهی که دارید، انتخاب کنید، سپس کدرشته های شبانه را انتخاب کنید، سپس کدرشته های پیام نور را انتخاب کنید، سپس کد رشته های غیر انتفاعی را انتخاب کنید، و در نهایت کد رشته های مجازی را انتخاب کنید. حالا چرا باید بدین طریق عمل کنید؟ چون ممکن است رتبه های قبل از شما به دلایل خاص: متاهل بودن، شاغل بودن،. امکان انتخاب کدرشته های روزانه ی شهری غیر از شهر خود را نداشته باشند و ناچاراً شبانه شهرخود را به روزانه شهرهای دیگر ترجیح دهند و به لحاظ مالی هم مشکلی نداشته باشند. بنابراین اگر شما از همان ابتدا شبانه ها را انتخاب کنید، فرصت قبولی در روزانه را از دست خواهید داد. به عبارت دیگر، ممکن است فردی به دلیل شرایط کاری و مشکلات سفر و جابجایی مجبور باشد، فقط و فقط کدرشته روزانه و شبانه شهر خودش را انتخاب کند که این یک مورد خاص، محسوب می شود.

 
2. چهار معیار انتخاب رشته: 

معمولا چهار معیار در انتخاب رشته، وجود دارد که درجه اهمیت و الویت هر یک از این معیارها برای افراد مختلف، متفاوت است


 1-  اعتبار علمی دانشگاه محل تحصیل.


2- نزدیکی به محل زندگی شما .


3-وجود امکانات رفاهی و خوابگاه.


4- موقعیت های کاری آینده.


 سوال: کدام یک از معیارهای بالا برای شما از همه با اهمیت تر است؟

اگر شما یک خانم هستید و علاقه ای به درس خواندن در شهری غیر از شهر خودتان ندارید، اگر شما شاغل هستید و ممکن است قبولی در شهر دیگر، مشکلاتی برای شما ایجاد کند، اگر شما علاقه ای به ترک خانواده ندارید، اگر شما دوست دارید در شهر خودتان تحصیل کنید، یعنی الویت دوم (نزدیکی به محل زندگی شما)، از همه با اهمیت تر است و سایر الویتها را تحت تاثیر قرار می دهد و به تبع آن روی انتخاب ها و تعیین الویت انتخاب رشته شما، اثر می گذارد. بنابراین برای یک دانشجوی مشهدی که این الویت، برایش در درجه اهمیت است، احتمالا انتخاب روزانه مشهد و شبانه مشهد، …. در الویت خواهد بود

هر چند در اینجا مساله ی دیگری هم مطرح می شود. اینکه آیا این شخص توان مالی برای پرداخت شهریه را دارد. اگر این توان مالی را دارد و برایش مشکلی پیش نمی آید، می تواند شبانه شهر خودش را قبل از روزانه دیگر شهرها بزند. اما اگر مشکل مالی برایش ایجاد خواهد شد، ناچارا الویت انتخاب های روزانه، بر الویت دانشگاه های شبانه نزدیک محل زندگی، برتری می یابد

پس می بینید که کسی نمی تواند برای هیچ کدام از شما انتخاب رشته کند. چون هر داوطلب شرایط خاص خودش را دارد. راهنمایی های ارائه شده هم بیشتر به جهت هدایت فکری شما، در جهت صحیح می باشد .

عامل بعدی « بُعد مسافت » است: ممکن است شخصی برایش اهمیت نداشته باشد، در کدام شهر قبول شود. در این صورت بهتر است این شخص، از بهترین دانشگاه روزانه مورد علاقه اش شروع کند و به بدترین دانشگاه روزانه (البته به نظر خودش، بدترین دانشگاه روزانه) ختم نماید

برای مقایسه عامل سوم بین دانشگاه های مختلف، مطالب مربوطه را از « امکانات رفاهی و خوابگاه »  در رابطه با دفترچه استخراج نمایید تا با دید مناسب تری نسبت به انتخاب شهری غیر از شهر خودتان، اقدام کنید.

حالا می ماند معیار چهارم:« موقعیت های کاری آینده ». شاید در این رابطه، شهر تهران برتری محسوسی نسبت به بقیه شهرها داشته باشد. در عین حال، رشته شما و پتانسیل های صنعتی و سخت افزاری یک شهر خاص (برای آن رشته) هم می تواند موثر باشد. به عبارتی، این به معنای عدم وجود موقعیتهای کاری در شهرهای دیگر نیست. اما تهران، موقعیت هایی دارد که نسبت به بقیه شهرها برجسته تر است. اکثر همایشهای مهم علمی و ملی در شهر تهران برگزار می شود و هفته یا ماهی نمی گذرد، مگر اینکه همایشی در تهران، در رابطه با رشته های مختلف برگزار میشود و این مورد برای یک دانشجوی تحصیلات تکمیلی، بسیار اهمیت دارد . اکثر ناشران تخصصی ، در تهران ساکن هستند و شما به راحتی می توانید به منابع مورد نیاز در دوره کارشناسی ارشد، در تهران دسترسی یابید و از این بابت، محدودیت هایی وجود ندارد. اکثر اعلامیه های استخدامی، کارآموزی و … برای ساکنین تهران اعلام می شود. اکثر سازمان های با اهمیت در تهران هستند. برخی از دانشگاه های شهر تهران، به نسبت سایر شهرها دارای اساتیدی جوانتر و به روزتر هستند

همه ی اینها را گفتیم تا به این نتیجه برسیم، احتمالا اگر کسی الویت چهارم برایش از الویت های دیگر مهمتر است، باید بداند که در این رابطه، تهران برتری محسوسی نسبت به سایر شهرها دارد . هر چند گفتم این یک تجویز کلی برای تمام رشته ها نیست و هر رشته با توجه به پتانسیلهایی که دارد ممکن است در شهری دیگر، موقعیت مناسب تری داشته باشد. آنچه هم بیان شد، جنبه های کلی انتخاب یک شهر ایده آل برای یافتن موقعیت های کاری بیشتر است.

سعی کنید حتما پیش نویس فرم انتخاب رشته اینترنتی را پرینت بگیرید و قبل از انتخاب رشته اینترنتی،کد رشته ها را وارد نمایید تا هنگام انتخاب رشته اینترنتی، با دقت و سرعت، کد رشته ها را در سایت سنجش وارد نمایید. به علاوه می توانید یک کپی از انتخابهای خود را به همراه داشته باشید و قبل از انتخاب رشته اینترنتی، به دانشگاه های مورد نظر خود مراجعه کنید و از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رابطه با الویتهای انتخابی تان مشورت بگیرید. همچنین از وضعیت گروه مورد نظر، دانشگاه مورد نظر،. سوال کنید و از موضوعات مورد علاقه اساتید آگاه شوید و با جوّ  آن گروه و دانشکده، آشنایی نسبی بیابید تا انتخاب صحیحتری داشته باشید.

 این که بیان شد از موضوعات مورد علاقه اساتید از طریق دانشجویان تحصیلات تکمیلی آگاه شوید، بدین علت است که شاید موضوعی که شما برای پایان نامه می خواهید انتخاب کنید، مورد علاقه اساتید آن گروه خاص نباشد و برایتان مشکلاتی ایجاد شود. هر چند معمولا دانشجویان دوره کارشناسی تا قبل از ورود به دوره ارشد، اطلاع کافی برای انتخاب موضوع مورد نظر پایان نامه ندارند و پس از ورود به دوره ارشد، به انتخاب دست خواهند زد . در عین حال شاید دوستانی پیدا شوند که از همان دوره کارشناسی علاقمندی های موضوعی مشخصی را دنبال می کنند.

یادآوری خیلی مهم : نظر به اینکه بر اساس نمره کل محاسبه شده برای هر یک از داوطلبان، گزینش علمی انجام می گیرد، لذا ترتیب تقدم یا تاخر کدهای محل تحصیل انتخابی توسط داوطلب ،هیچگونه تاثیر یا امتیازی در گزینش نهایی نخواهد داشت و منحصرا تقدم کد محل تحصیل، نشانگر ترتیب علاقه داوطلب، به تحصیل در محل مربوط می باشد.

نکاتی دیگر درباره” انتخاب رشته کارشناسی ارشد” آزمون سراسری

هر سال داوطلبان زیادی در آزمون ورودی دانشگاهها شرکت می کنند و بعد از حدود دو ماه کارنامه نتایج اولیه آزمون خود را دریافت می کنند. تحلیل صحیح در نتایج اولیه این آزمون برای انتخاب رشته و گزینش بعدی مهم وسرنوشت ساز است. اما نحوه تحلیل این کارنامه ها بستگی به اطلاعات و تجربه افراد شرکت کننده داشته و اگر اشتباهی در دریافت اطلاعات و یا راهنمایی بوجود آید ممکن داوطلب را از انتخاب رشته ناامید و یا منصرف و گمراه نماید.

در این مقاله به چند اشتباه رایج در این زمینه اشاره نموده و آنها را مطرح می کنیم:

اشتباه اول: عده ای از داوطلبان که رتبه خود را اصطلاحا درخشان نمی بینند, با جمع زدن ظرفیت پذیرش یک یک دانشگاههای مورد انتخاب رشته و محاسبه فاصله رتبه خود از عدد بدست آمده, از انتخاب رشته منصرف می شوند. اشتباه این عزیزان از آنجا ناشی می شود که آنها با نحوه انتخاب رشته کارشناسی ارشد دانشگاهها آشنایی ندارند.

اشتباه دوم: با توجه به اینکه نحوه انتخاب رشته کارشناسی ارشد براساس علاقمندی داوطلب می باشد, این مطلب به خوبی توسط انتخاب رشته کنندگان تفهیم نشده و گروهی در ترتیب کردن رشته های مورد تقاضای خود دچار اشتباه می شوند.

اشتباه سوم: عدم آشنایی صحیح از سهمیه ثبت نامی در آزمون کارشناسی ارشد ,امتیازات و نحوه تخصیص معدل.

اشتباه چهارم:  عدم انتخاب رشته های متناسب با رتبه داوطلب که شاید این اشتباه بدترین و مهمترین بین آنها باشد. فراموش نکنید بازه مطلوب و متناسب با رتبه خود باید انتخاب شود,در غیر اینصورت فرصت انتخاب رشته خود را از دست میدهید.انتخاب این بازه مناسب نیازمند به اطلاعات آماری داشته و در دسترس همگان نیست.

رتبه واقعی شما چند است؟

قابل توجه دانشجویان شرکت کننده در آزمون سراسری دانشگاه ها کاردانی کارشناسی ارشد کارشناسی شاید این سوال در ذهن شما نیز خطور کرده باشد که چرا سازمان سنجش آموزش کشور در مرحله اعلام نتایج, بیش از ظرفیت واقعی دانشگاهها اعلام رتبه میکند؟

شاید با مشاهده رتبه خود و مجموع ظرفیت دانشگاهها در رشته خود از انتخاب رشته منصرف شده اید اگر اینطور است به یک ” راز مهم ” در کارنامه خود توجه کنید


بسیاری از رتبه های قبل از شما پوچ است”!!

چرا؟؟ اغلب رشته های امتحانی دارای گرایش های متعددی است که ضرایب اهمیت دروس در این گرایش ها متفاوت است. بنابراین شرکت کنندگان بسته به هدفشان درسها را کمتر وبیشتر مطالعه کرده و درآزمون شرکت می کنند. وقتی شما در آزمون شرکت می کنید, کارنامه مرحله اول حاوی رتبه شما در هرکدام از گرایشهاو به تفکیک است .این مطلب را با مثالی بیشتر بررسی می کنیم.

مثلا برای رشته ای دارای چهار گرایش و برای داوطلبی فرضی, رتبه های زیر بدست آمده است:
 

گرایش اول رتبه 590 
گرایش دوم رتبه 628 
گرایش سوم رتبه 392 
گرایش چهارم رتبه 889 

تعداد حداکثر پذیرش کلیه دانشگاهای ارائه دهنده این رشته هم مجموعا 210 نفر می باشد. با نگاهی به اطلاعات بالا, داوطلب عزیز والبته بدشانس ما باید برود و به فکر سال آینده باشد. اما قسمت قشنگ داستان از اینجا شروع می شود:

اگر به وضعیت رتبه 1 در گرایش شماره اول این رشته توجه کنید متوجه خواهید شد که او هم در گرایشهای دیگر رتبه های دیگری کسب کرده است. فرض کنید کارنامه رتبه 1 این رشته به صورت زیر است:

گرایش اول رتبه 1 
گرایش دوم رتبه 23 
گرایش سوم رتبه 16 
گرایش چهارم رتبه 29 

حالا با دقت به سوالات زیر جواب دهید:

اگر جای این دانشجو باشید ازکدام گرایش انتخاب می کنید؟ 
درصورتی که از گرایش اول, دانشگاه انتخاب کنید,انتخاب چندم قبول می شوید؟ 


با قبولی در انتخاب اول تکلیف رتبه های دیگر شما در انتخابهای گرایش های دیگر چیست؟  مثلا در گرایش دوم نفر 24 کنکور رتبه واقعی او چند است!!!آیا در گرایشهای دوم به بعد نیز کسانی بوده اند که دارای رتبه 1 در آن گرایشها و رتبه های دیگر در باقی گرایشها باشند؟


پسرتبه واقعی شما چند است؟


 اینجاست که تصمیم گیری در باره انتخاب رشته سخت می شود. زیرا حالا شما با واقعیتی جدید و سوالاتی جدید مواجه می شوید:

 از کدام دانشگاه شروع به انتخاب رشته کنم که شانس قبولی داشته باشم؟ 
آیا اگر اشتباه انتخاب رشته کنم موقعیت, وقت و سرمایه ام ازدست میرود!؟
رتبه واقعی خود را چگونه بدست آورم؟
آیا استفاده از کارنامه های سال گذشته قبولی ها ویا اطلاعاتی از این قبیل برای انتخاب رشته امسال من کافی است؟


 راه حل و افشای راز انتخاب رشته


 انتخاب رشته دانشگاه سراسری راحت تر از آن است که فکرش را میکنید. چونکه سیستم تصحیح کننده سازمان سنجش عادل است لذا هیچگاه بابت انتخاب رشته کارشناسی ارشد مبلغی را پرداخت نکنید.

فرض کنید شما در رشته علوم جغرافیایی در آزمون ارشد شرکت کرده اید. رتبه شما 590 شده است و آخرین رتبه قبولی نیز 2100 بوده است شما با خود می گویید چگونه انتخاب رشته کنم تا بهترین انتخاب را داشته باشم(استحقاق آن را داشته باشم) لذا راز انتخاب رشته چنین است که شما فارغ از رتبه ای که کسب کرده اید بیایید و انتخاب رشته کنید؛ دوباره تکرار میکنیم فارغ از رتبه ای که کسب کردید بیاید و انتخاب رشته کنید و به ترتیب آنها را بنویسید(به ترتیب دوست داشتن(.

حال اگر این انتخاب ها بیشتر از 100 عدد شد با توجه به اینکه رتبه شما ،چه عددی می باشد می توانید از بالا یا پایین انتخاب های خود یک سری رشته ها را حذف کنید. ولی اگر زیر 100 عدد شد آنها را به فرم انتخاب رشته انتقال دهید و منتظر نتایج کنکور کارشناسی ارشد در شهریور باشید. شما بهترین انتخاب رشته را داشته اید.

سیستم و دستگاه برگه خوان سازمان سنجش چگونه عمل می کند؟

بدین صورت است که می آید و چک می کند مثلا اولویت اول، شما دانشگاه تهران را زده اید اعلام می کند که نمره شما برای این دانشگاه کم است و سراغ اولویت بعد می رود و به همین ترتیب تا مثلا در انتخاب 57 قفل می کند و شما در آن رشته قبول می شوید (مثلا دانشگاه فردوسی) حال ممکن دانشجویی مطرح کند دوست من رتبه اش 610 شده(یعنی از نظر امتیاز پایین تر از من است) حال اگر او انتخاب اولش فردوسی باشد احتمال قبولی او بیشتر است یا من؟

پاسخ ساده است شما دوست عزیز که رتبه 590 کسب کرده اید احتمال قبولی در فردوسی برای شما بیشتر است. چون سیستم سازمان سنجش به این مهم توجه می کند که اولویت شما در انتخاب رشته جلوتر است و اول شما انتخاب می کنید اگر جای خای باقی ماند به نفر بعدی می رسد.

آخرین رمز انتخاب رشته کارشناسی ارشد که موسسات کنکورآن را برملا نمی سازند:

 فارغ از رتبه ای که کسب کرده اید و با فرض اینکه رتبه شما در کنکور 1 شده است تمام گرایش های مورد علاقه را به ترتیب اولویتی که دوست دارید انتخاب کنید. اگر این تعداد کمتر از 100 عدد است آنها را به فرم انتخاب رشته انتقال دهید .

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 راهنمايي برنامه ريزي و مطالعه كارشناسي ارشد

کلیه مطالب دقیق خوانده شود

 

پایگاه علمی پژوهشی توسعه روستایی 

(جهت مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید)

مقدمه

براي شروع مطالعه كارشناسي ارشد لازم است يك سري فاكتورها رعايت شود بنابر اين ابتدا لازم است نگاهي اجمالي به سوابق آموزشي گذشته خود داشته باشيد شايد در نگاه اول اين بخش ساده و بي ارزش باشد اما اولين گام مهمترين گام شروع ميباشد .

لطفا به سئوالات زير صادقانه جواب دهيد تا آينده خود را تضمين كنيد

1-هدف شما از ورود به مقطع كارشناسي ارشد چيست؟

2-تاچه حد با رشته خود آشنايي داشته ونسبت به بازاركاري آن اطمينان داريد ؟

3-ميزان مهارت خود را در هر درس از دروس امتحاني چگونه ارزيابي ميكنيد؟

4-دركدام درس از لحاظ درك قوي و در كدام ضعيف هستيد؟

5-اگر در كنكور سال گذشته  شركت درصد خود را ارزيابي كنيد ؟

برنامه ريزي تخصصي

مطمئنا برنامه ريزي بايد فردي باشد و نميتوان براي همه يك برنامه ريزي انجام داد اما براي موفقيت ذكر چند نكته ضروري است

1-سعي كنيد قبل از شروع دروس ابتدا يك آزمون ساده مثل سوالات ارشد 92 را از خود بگيريد تا سطح علمي خود در مقطع كارشناسي را داشته باشيد واين باعث نمايان شدن نقاط ضعف وقوت ميشود

2-خيلي ها فكرميكنند ارشد همچون سراسري است واگر روزي 10ساعت مطالعه نكنند قبول نميشوند اينطور نيستد براي قبولي در ارشد بايد از ساعت كم شروع كرد

3-حد الامكان هر دو يا سه هفته يكبار يك آزمون خود سنجي از خود بگيريد تا سطح پيشرفت خود را مشاهده كنيد نيازي به شركت در موسسات نيست آزمون هاي 10سال گذشته را تهيه وهر دوهفته يكي را تست بزنيد

4-به هيچ وجه بعد از مطالعه يك درس شروع به تست زدن نكنيد اين اشتباه باعث گمراهي خواهد شد

5-سعي كنيد در طول روز وقت خود را حداقل به دو يا سه درس اختصاص دهيد تا دچار يكنواختي نشويد وبايد ببينيد در چه موقعه امكان مطالعه راحت تر را دارا ميباشذ صبح يا شب

6- حتما بعد از مطالعه يك درس نكات مفيد وكليد را بر روي برگه  نوشته و در آخر اين برگه ها را بر روي اتاق بزنيد اين شيوه يعني هم خواندن هم نوشتن و هم ديدن

7-همانطوركه ميدانيد اسانسور ارشد زبان است اگر زبان را بتوانيد 10ال 20درصد بزنيد نيمي از راه را رفته ايد وبايد خود را براي حضور در دانشگاه درجه 1 آماده كنيد

ايام

نوبت صبح

نوبت عصر

نوبت شب

شنبه

 

 

 

1شنبه

 

 

 

دوشنبه

 

 

 

سه شنبه

 

 

 

4شنبه

 

 

 

5شنبه

 

 

 

جمعه

تست هفته

ارزيابي تست

استراحت

 

اولويت خود را

1.                

2.       

3.       

4.       

اختصاص دهيد سعي كنيد هر يك روز درميان دروس زبان و اقتصاد در برنامه گنجانده شود

 

شما دانشجوي   ارشد دانشگاه............... خواهيد بود

 

 

 

** بخش اول؛ برنامه ریزی برای کنکور کارشناسی ارشد :
ابتدا چهار نکته مهم را متذکر می شوم و سپس توضیحاتی را در ارتباط با برنامه ریزی برای قبولی در کنکور ارشد ارائه می کنم :
-1  
افرادی که می خواهند هم زمان به مطالعه دروس ترم و مطالعه کتب کنکوری بپردازند، سعی می کنند در ترمی که منتهی به آزمون ارشد می شود (ترم مهرماه)، کمترین واحد (اكثر دانشگاه ها بر اساس قوانین آموزشی مصوب، از 12 واحد كمتر نمي دهند، يعني بايد 12 واحد بر داريد؛ البته مي توانيد اين موضوع را از بخش آموزش دانشگاه خود سوال كنيد و اشراف بيشتري به آن پيدا كنيد) بر دارند تا فرصت بيشتري براي مطالعه كتب مربوط به آزمون ارشد داشته باشند. گفتني است اين افراد طوري برنامه ريزي مي كنند كه پس از قبولي در ارشد، تا تاريخي كه تعيين شده (در دفترچه هاي آزمون، اين مورد ذكر مي شود)، تمام واحدهاي دوره كارشناسي را پاس كرده باشند، چون در غير اينصورت اگر هم در ارشد قبول شوند، نمي توانند به آن ورود پيدا كنند (پس مراقب اين قضيه باشيد).


-2اگر رشته اي كه براي كنكور ارشد انتخاب مي كنيد، در ادامه رشته كارشناسي تان باشد كارتان بسيار آسان تر است چون در دوره كارشناسي با منابع آن آشنا بوديد و بر آن مسلط تر هستيد و مي توانيد هم براي آزمون آماده شويد و هم از پس امتحان هاي ترم تان بر بياييد. وقتي هم به زمان آزمون كنكور نزديك مي شويد بايد طوري برنامه ريزي كنيد كه فرصت بيشتري براي مطالعه کتب کنکوری داشته باشيد. به هر حال پس از مشورت هايي كه مي گيريد، در نهايت بايد به شرايط و ويژگي هاي خود نگاه كنيد و بر اساس آن تصميم بگيريد.
3. 
اگر مي بينيد توانايي اين را نداريد كه همزمان به دروس دانشگاهي و مطالعه براي آزمون ارشد بپردازید، بهترين كار اين است كه وقتتان را معطوف به دروس دانشگاهي كنيد تا موفق به پايان دوره كاشناسي شويد. در سال هاي بعد فرصت براي شركت در آزمون ارشد با فراغ بال بيشتر و خيالي آسوده تر هست. البته اگر اين توانايي را در خود مي بينيد، مي توانيد با يك برنامه ريزي صحيح هر دو هدف را دنبال كنيد (كاري كه تعداد زيادي از دانشجويان مي كنند و موفق مي شوند)؛ ولي اولويت اول مسلماً با دروس دانشگاهي است چون شما اگر نتوانيد دوره كارشناسي را به پايان ببريد، نمي توانيد در مقطع ارشد قبول شويد (يعني اجازه حضور در مقطع ارشد را نخواهيد داشت).


4. زمان را هیچ گاه از دست ندهید؛ اگر قصد قبولی در کنکور ارشد سال آینده را دارید، از همین الان شروع کنید.

* در ادامه مطالبي در زمينه برنامه ريزي كارآمد و اصولی خدمتتان تقديم مي كنيم كه اميدواريم كاربست آن ها، در شكل دهي يك برنامه صحيح برای قبولی در کنکور کارشناسی ارشد، به شما كمك كند :


ابتدا بهتر است بدانيد هر كسي ويژگي هاي مربوط به خود را دارد و نمي توان براي برنامه ريزي كردن، نسخه اي ثابت نوشت و گفت همه اينگونه عمل كنند تا موفق شوند. خداوند متعال انسان ها را شبيه به هم خلق نكرده است. برخي از آياتي كه به وجود تفاوت بين انسان ها اشاره مي كند عبارتند از ( آيه 22 سوره مباركه روم، آيه 13 سوره مباركه حجرات ، آيه 32 سوره مباركه زخرف و ...).همچنين در روانشناسي اصلي وجود دارد با نام «اصل تفاوت هاي فردي»؛ انسان ها در بسياري از خصوصيات رفتاري، جسمي، استعدادها، علايق و خواسته ها و .... با يكديگر تفاوت دارند و اين تفاوت هاي انسان هاست كه باعث شده مسير موفقيت براي همه يكسان نباشد. هر فردي خصوصيات خودش را بهتر مي شناسد و با مهارت ها ،توانايي ها ،نقاط ضعف و قدرت خود بيشتر آشنا هست و با شناختي كه از اصول برنامه ريزي صحيح كسب مي كند مي تواند برنامه اي متناسب با ويژگي هاي خودش تنظيم كند. مثلاً شما ‌اين آگاهي را نسبت به خود داريد كه آيا مي توانيد در سر و صدا و شلوغي و ... درس بخوانيد و يا اينكه مطالعه بعد از اذان صبح براي شما امكان پذير است يا ... ؛ پس با توجه به اين ويژگي ها، برنامه ريزي ها هم متفاوت خواهد بود. ما در اين جا به طور كلي اصول مربوط به برنامه ريزي صحيح را خدمتتان ارائه مي كنيم تا به اين شناخت برسيد؛ اين ديگر به خود شما بستگي دارد كه آن را با ويژگي ها و شرایط خود وفق دهيد و پياده كنيد. اين را نيز بدانيد كه اگر اراده و همتي پشت بهترين برنامه ريزي ها نباشد، آن ها تنها بر روي كاغذ مي مانند و هيچ گاه عملي نخواهند شد. در ادامه اصولي كه به شما در برنامه ريزي كارآمد كمك خواهد كرد را بيان مي داريم


اصل 1 : اهداف خود را روشن كنيد

بدانيد كه فرد هدفمند و موفق كسي است كه براي روزها،هفته ها،ماه ها و حتي سال هاي خود برنامه ريزي مي كند. اگر ٪20 از زمان خود را صرف برنامه ريزي نماييد ،٪80 باقي مانده را با اطمينان بيشتري براي رسيدن به اهداف خود گام بر خواهيد داشت. براي برنامه ريزي در كليه امور بايد اهداف دقيق و روشني داشته باشيد. اين مسأله در برنامه ريزي تحصيلي حائز اهميت فراوانتري است. براى منظم شدن، بايستى اهداف را در دو گروه بلند مدت و كوتاه مدت تقسيم كرد و سپس برنامه‏اى زمان بندى شده براى وصول به آن طراحى و عمل نمود. چرا كه اگر تمام اهداف بلند مدت باشند احتمال اينكه شما با گذر زمان دچار خستگي و نا اميدي گرديد زياد است اما اگر اهداف كوتاه مدت نيز در نظرتان باشد بعد از مدت كوتاهي با رسيدن به اهداف كوتاه مدت بسيار تقويت گرديده و آن را پاداشي براي زحمات تان در نظر گرفته و با قوت و قدرت بيشتري برنامه هايتان را دنبال خواهيد كرد. پس براي خود روشن كنيد اهداف بلند مدت شما كدامها هستند و اهداف كوتاه مدت كدامها هستند؛ مثلا


الف) هدف بلند مدت : فراگيري كل منابع کنکور


ب) هدف كوتاه مدت : مطالعه و يادگيري چند بخش در اين ماه يا در اين هفته

اصل 2 : اهداف خود را زمان بندي كنيد

زمان دقيقي براي هر يك از اهداف كوتاه مدت تعيين كنيد. مثلا تعيين كنيد كه مطالعه چه دروسي را در چه مدت زماني به اتمام خواهيد برد. به خوبي مراقب باشيد كه برنامه هاي تنظيم شده را به موقع و بدون تأخير انجام دهيد ؛زيرا كه خوب مي دانيد تأخير در اجراي به موقع برنامه ها برابر با عدم موفقيت است

اصل 3 : تشخيص نيازها و كاستي ها

بايد خواست‏ها و احتياجات اساسى خود را در زمينه اي كه قصد داريد براي آن برنامه ريزي كنيد شناسايي كنيد. به عنوان مثال: در يك مقطع مشخص، چه درسى را بايد مطالعه كرد.


اصل 4 : تعيين زمان لازم

فرصت‏ها و اوقاتى كه بايد صرف تحقق اهداف برنامه شود را بايد مشخص كرد تا در نهايت معلوم شود چقدر زمان در هر روز يا هفته به آن موضوع اختصاص خواهد يافت. به عنوان مثال اگر قرار باشد يك كتاب 300 صفحه اي در طول يك ماه خوانده شود لازم است حداقل روزي 11 صفحه از كتاب مطالعه شود و اين نياز به حداقل يك ساعت وقت دارد.


اصل 5 : طبقه بندي اهداف بر اساس اولويت

كارهايي را كه مي خواهيد انجام دهيد،برحسب اولويتها وميزان اضطرار و اهميت آن،طبقه بندي كنيد. بهترين زمانها و اوقات را براي مهمترين كارها قرار دهيد. در اين صورت اگر وقت كم داشته باشيد و يا به هر دليل نتوانيد به همه اهداف و كارهايتان برسيد، مطمئن هستيد كه اهداف و برنامه هاي اصلي را انجام خواهيد داد.


اصل 6 : تناسب با توانمندي

برنامه بايد در حد توان باشد نه خارج از توان. پس بايد مطابق طاقت و توان جسمي و روحي تان برنامه را طرح ريزي و اجرا كنيد و از حد تعادل خارج نشويد. اگر شما برنامه اي طرح كنيد كه در آن خودتان را موظف به روزي 18 ساعت كار و تلاش كنيد حتما با شكست مواجه خواهيد شد. بايد زمان هايتان را به درستي، براي انجام امور مختلف تقسيم كنيد (مطالعه، تفريح، استراحت، عبادت و ...)
اصل 7 : عدم ايده آل نگري

ايده آل نگر و مطلق گرا نباشيد، يعني نخواسته باشيد تمام خواسته ها و آرزوهايتان فوري و به شكل كامل و تمام برآورده شود هر چند در راه به دست آوردن آن تلاش مي كنيد. در نظر نگرفتن واقعيات، برنامه را با شكست مواجه مي كند. يادتان باشد كه بدون تعيين اهداف، برنامه ‏ريزى غيرممكن و بدون برنامه ‏ريزى، نظم ناميسّر است.

*** بخش دوم؛ نكات کلیدی براي قبولي در كنكور كارشناسي ارشد :
-1 توجه داشته باشيد كه آزمون كارشناسي ارشد مانند آزمون سراسري نيست كه هر سال منابع كاملا مشخص و تغيير ناپذير داشته باشد. در آزمون كارشناسي ارشد هر سال امكان دارد اين منابع تغيير كنند. البته مواد امتحاني قبلاً تصويب شده اند و معمولاً ثابت هستند؛ منظور كتبي است كه مربوط به مواد امتحاني است. شما با مطالعه و تحليل سؤالات سال هاي قبل و همچنين راهنمايي گرفتن از دانشجوياني كه به تازگي در كنكور ارشد (در رشته اي كه قرار است شركت كنيد) قبول شده اند و همچنین اساتید مربوطه، مي توانيد به منابع درست، اشراف بيشتري داشته باشيد. (معمولاً هر سال تغيير زيادي در منابع ايجاد نمي شود ولي اين امكان هميشه وجود دارد كه تغييرات، كمي بيش از حد باشد).


-2 از آنجايي كه حجم كتبي كه براي آزمون ارشد (در هر رشته) مطالعه مي شود معمولاً زياد است، خيلي از افراد اين احساس را دارند كه مطالبي كه مي خوانند را فراموش مي كنند، و همين احساس در آن ها استرس به وجود مي آورد، احساسي كه مطابق با واقعيت نيست و هنگام مواجهه با آزمون خواهند ديد كه تمام مطالعاتشان به ذهنشان فراخواني مي شود. در آزمون هاي تستي فرد وقتي سوال و جواب را يكجا مي بيند با توجه به مطالعاتش (مطالعه به طور صحيح و دقيق) مي تواند جواب را از بين گزينه ها پيدا كند. پس داوطلبان، نگران اين موضوع نبايد باشند.
-3
معدل دوره كارشناسي هم 20 درصد در نمره خام شما تأثير دارد. مثلا اگر معدلتان 20 باشد نمره كل شما در 2 ضرب مي شود؛ اگر 19 باشد در 1/9 و الي آخر. اگر معدل کل دوره کارشناسی شما بالا باشد، شانس قبولي تان را در كنكور ارشد بيشتر مي كند.
-4 
حتماً سؤالات کنکور سال هاي قبل را بگيريد و مطالعه كنيد. برخی از همان سوالات در سال هاي بعد تكرار مي شود. به علاوه همانطور كه در بالا هم گفته شد با مطالعه اين سوالات مي توانيد به كشف منابع ارشد در رشته مربوطه بپردازيد.
-5 
علاقه به يك رشته تحصيلي، محركي بسيار قوي براي موفقيت در آن رشته است و لازم است ولي به تنهايي كافي نيست. به جز علاقه بايد توانايي هايتان نيز متناسب با آن رشته باشد و همچنين پشتكار فراوان نيز داشته باشيد. براي مثال خيلي از افراد علاقه به روانشناسي دارند ولي چرا تعداد معدودي تبديل به دكتر پريرخ دادستان يا دكتر محمود منصور مي شوند. خيلي از افراد علاقه به فلسفه و عرفان دارند ولي چرا تعداد معدودي تبديل به ملاصدرا و علامه طباطبايي مي شوند. علاقه ، توانايي لازم، پشتكار و عنايت خدا بايد در كنار هم قرار گيرند تا نتيجه مطلوب حاصل گردد. پس رشته اي را براي تحصيل در مقطع ارشد انتخاب كنيد كه هم به آن علاقه داشته باشيد و هم توانايي هاو استعدادهايتان متناسب با آن باشد.


-6 شما مي توانيد بدون توجه به رشته اي كه در دوره كارشناسي از آن فارغ التحصیل شده اید، رشته اي غير مرتبط را براي آزمون كارشناسي ارشد انتخاب كنيد. اما به اين سه نكته مهم توجه داشته باشيد كه : (لازم به ذکر است، احتمال تغییر در قوانین کنکور وجود دارد و شما باید مطابق دفترچه راهنمای کنکور عمل کنید)


الف) به عنوان يك قاعده كلي و نه هميشگي، معمولا افراد در رشته اي كه در دوره كارشناسي فارغ التحصيل شده اند در مقطع ارشد موفق ترند، چون چهار سال در دوره كارشناسي با آن درگير بوده اند و به آن اشراف كامل دارند؛ در ضمن قبولي در آن نيز بسيار آسان تر است، چون با منابع آن آشنا هستند و آن ها را در دوره كارشناسي مطالعه كرده اند. البته افراد زيادي هستند كه با وجود اينكه رشته كارشناسي آنان غير مرتبط بوده، در كنكور ارشد رشته اي ديگر پذيرفته شده اند و در مدت تحصيل در مقطع ارشد از بهترين دانشجويان نيز بوده اند.
ب) افرادي كه در رشته هاي غير مرتبط شركت مي كنند و پذيرفته مي شوند، معمولاً دروس پيش نياز مي خورند كه بايد بابت آن ها هزينه پرداخت كنند.
ج) با شركت در رشته هاي غير مرتبط، ديگر نمي توانيد از قبولي بدون كنكور (با توجه به آيين نامه استعدادهاي درخشان) استفاده كنيد.


-7در مسیر مقدس تلاش برای کسب علم، هيچ گاه نااميد نشويد و انگيزه هاي خود را همواره حفظ كنيد. دانشجوياني را ديده ام كه تنها يك يا دو ماه با جديت اقدام به مطالعه براي قبولي در ارشد كرده اند و سپس تلاش هاي خود را به بهانه هاي مختلف («مشكل است»، «من كه قبول نمي شوم»، «وقتم را بيهوده هدر می دهم»، «حوصله مطالعه زیاد ندارم» و ...) متوقف كرده اند. اگر قصد قبولي داريد، انگيزه هاي خود راحفظ كنيد و تا رسيدن به هدفتان از پا ننشينيد. قانوني نانوشته كه مانند روز براي همه روشن است، به ما مي گويد كه در هر رقابتي، كسي كه به صورت اصولي، بيشتر تلاش كند و زحمت بيشتري بكشد، به احتمال بسيار بالا موفقيت را از آن خود مي كند. كنكور ارشد (دولتي) هم يك رقابت است و موفقيت از آن بهترين هاست.

*** نکته پایانی :
پرسشگر محترم؛ فراموش نكنيد قبول نشدن در كنكور ارشد سالی که قصد شرکت در آن را دارید، پايان زندگي و آخر خط نيست. شما مي توانيد دوباره و دوباره شركت كنيد. مهم تلاش مستمر و نااميد نشدن تا رسيدن به هدف و نتيجه مطلوب است؛ اين را نيز مورد توجه قرار دهيد كه موفقيت در زندگي فقط در اين نيست كه در مقطع ارشد قبول شويد. در خيلي جاهاي ديگر هم مي توانيد با مدرک لیسانس بدرخشيد و توانايي هايتان را اثبات كنيد. اگر اين مطلب را داوطلبان كنكور براي خود حل كنند، اضطراب كنكور در آن ها به شدت كاهش مي يابد و در نتيجه كنكورشان بسيار مؤثر خواهد بود.

                                                                              

                                                                                                     موفق باشید

                                                                                           گروه مشاوران دپارتمان ارشد

                                                                                         پایگاه توسعه و برنامه ریزی روستایی

 

 

------------------------------------------------------------------ 

 

نکات مشاوره ای ویژه کنکور ارشد 99

داوطلب گرامی با سلام

امروز 22 فروردین ، و کمتر از یک ماه تا کنکور ارشد بیشتر باقی نمانده و باید تاکنون لااقل توانسته باشید بخش مهمی از منابع را به پایان رسانده باشید در صورت عدم این کار باید روزهای باقی مانده را تقسیم بندی کنید

1-     تا 31 فروردین باید دروس مهم که باقی مانده به اتمام برسد تا مشکلی باقی نماند در صورتیکه نمی توانید این دروس را تا اخر فروردین تمام کنید باید به قسمت های مهم هر درس بپردازید قبلا گفته شده بود که هر درس چه مباحث مهمی دارد با این حال سعی شده در جزوات ارائه شده نکات مهم گوشزد شود بنابر این بهتر است تا اخر فروردین

ü       کتب بسیار مهم را به اتمام برسانید

ü      به جزوات ارائه شده مراجعه و مطالب مهم مرور شود

2-     از اول اردیبهشت تا دهم دوره جمع بندی و مرور محسوب می شود به بیان دیگر در این بازه دیگر فرصتی برای خواندن مطالب جدید و پیچیده نیست و باید ظرف این ده روز تمامی مطالب که قبلا خوانده شده حداقل یک بار مورد مرور اجمالی قرار بگیرد

3-     بهتر است طبق توصیه قبلی نکات و خلاصه های که قبل اشاره شده است در این بازه زمانی مطالعه شود

4-     در هفته اخر منتهی به کنکور بهتر است مراحل زیر صورت پذیرد

-          حتما حتما سوالات سالهای قبل کنکور به خصوص سوالات سالهای 94-93-92 مورد مطالعه قرار بگیرد و نکات ریز آن مورد تحلیل قرار بگیرد

-          در صورت امکان با توجه به جامع بودن سوالات دکتری ، سوالات مرتبط دروس امتحانی ارشد حتما خوانده شود زیرا احتمال تکرار آن در کنکور ارشد بسیار زیاد خواهد بود

*** توصیه مهم : شرط قبولی در ارشد

1-     مرور مطالب خوانده شده

2-     جمع بندی و مطالعه خلاصه ها

3-     تحلیل سوالات سالهای قبل کنکور رشته خود

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

جمع بندی آخر کنکور ارشد 1399

 

 

تا روز برگزاری آزمون، زمان زیادی باقی نمانده حال سوال اصلی این است طی این چند روز چکار کنیم؟ توصیه مشاوران پایگاه توسعه روستایی به داوطلبین کارشناسی ارشد   

1-    در فرصت باقی مانده حتما خلاصه ها مرور شود، نکات ریز دروس فرار یاد آوری شود

2-    سوالات کنکور سالهای 91-94 و دروس مرتبط دکتری 95 اسفند ماه همراه با کلید تحلیل شود

3-    دیگر فرصتی برای فراگیری مطالب جدید نیست و بیشتر به نقاط قوت و نقاطی که احتمال فراموشی هست تکیه کنید و زمان برای خواندن مطالب سخت نیست

4-    شما تلاش خود را کرده اید و هیچ تلاشی به پاسخ نخواهد بود.

5-    در روز آزمون ابتدا دروس مسلط را پاسخ دهید.

6-    هنگام مطالعه سوالات دلیل انتخاب پاسخ صحیح را به با توجیه انتخاب کنید

7-    به حروف ربطی و فاصله ای دقت کامل شود

8-    نکته مهم اینکه هر ازمون شرایط خاص خود را دارد و اینگونه فکر نکین اگر پارسلب فلان کس با 30 درصد قبول یا رد شده ، امسال هم همانگونه خواهد بود ممکن است سوالات امسال سخت یا آسان باشد

9-    در صورت آوردن وقت اضافه یا کم نسبت به زدن تست شانسی یا حسیاسیت بیش از حد به جواب خودداری شود.